Egész-ség ღ.´ `.☆ avagy test és lélek kapcsolata

2:56

Annyira természetesnek veszünk mindent amink van, és itt nem feltétlen az anyagi dolgokra gondolok. Testünk adottságai, hogy látunk, hogy hallunk, hogy érzünk illatokat és az érintést. Egész lényünket, hogy vagyunk, hogy lélegzünk, hogy képesek vagyunk járni és beszélni. Ha teljesen egészségesen születünk, akkor számunkra ez az alap, a normális és bele sem gondolunk, hogy ez maga egy nagy csoda. Életünk során annyiféleképpen mérgezzük testünket, akarva-akaratlanul is, leginkább tudatlanságunkkal. Nem ismerjük fel ezt a hatalmas kincset, melynek birtokában vagyunk. Csak akkor kezdünk el kapkodni és mindenféle mesterségesen előállított kezelést felkutatni, amikor már késő, testünk meghúzta a vészharangot, melyet fájdalom kíséretében adja tudomásunkra. Ekkor gyors tűzoltás gyanánt teletömjük magunkat temérdek szerrel, amik ugyan  - jó esetben – megszüntetik a tüneteket, de a probléma gyökerét – hogy elhanyagoljuk testünket – nem oldja meg. Miután pedig elül a vész és minden lecsendesedik bensőnkben, újra visszatérünk tudattalan önromboló életvitelünkhöz. Ugyan a betegség alatt nagy bőszen megfogadjuk, hogy csak ezen legyünk túl, és utána minden másképp lesz, viszont amint megszűnik a fájdalom teljesen elfeledkezünk korábbi önmagunknak tett ígéretünkről, és marad a megszokott „rend”. Ennek okán hosszabb-rövidebb idő elteltével újra és újra lejátszódik ez a drámai jelenet bennünk, mintha egy régi videokazettát tettünk volna be a lejátszóba, de az mindig beakad és újraindul egy bizonyos ponton.

Meddig akarjuk ezt folytatni? Addig, amíg már olyan komoly és visszafordíthatatlan következményei nem lesznek, melyek örökre megkeserítik életünket? Rengeteg olyan  ember él a világon, akik mindent megadnának azért, hogy a helyünkben legyenek, mi - „egészségesek” – pedig rájuk nézve csak sajnálatraméltó szerencsétlen embereket látunk, akikkel jól elbánt az élet. De valóban így van ez? És nekik? Egy beteg ember számára az egészségesek lehetnének a jó példák, hogy ez a megfelelő állapot, és mindent meg kell tenniük azért, hogy ezt – újra – elérjék. Fordított esetben pedig arra mutat rá a helyzet, hogy legyünk hálásak azért, hogy nem vagyunk betegek, és tegyünk meg minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy megtartsuk ezt az állapotot.

Ennek alapján mondhatjuk mi magunkat egészségesnek? A napokban értettem meg ennek a szónak a valódi értelmét. Ilyen esetekben csodálkozom rá, hogy milyen szép és kifejező nyelv is a magyar. Egész-ség... vagyis teljes, egész, egység – ez mind benne rejlik ebben az egy szóban. Több összetevőből épül fel, melyeknek egységet kell alkotniuk, egy erős kapcsolódást, hogy megfelelően működjön. Testi és lelki egység, harmónia és egyensúly, amire szükségünk van. Ugyan más-más szükségleteik vannak, másképp kell bánni velük, mégis hihetetlenül szoros összefüggés van közöttük. Az egyik betegsége – vagy inkább rendellenessége – erőteljesen kihat a másikra is, ennek okán visszafelé is igaz, hogyha rendben van az egyik, akkor az feljavítja a másikat. És itt meg kell jegyeznem egy újabb érdekességet, melyet először egyik kedves mentorom, Louise L. Hay könyveiben olvastam kicsit másképp. Most már értem, hogy miért nem szereti a betegség szót, és inkább használja helyette a rend-ellenesség kifejezést, mivel az, hogy nem törődünk testünkkel vagy lelkünkkel az egység, a rend ellen való viselkedés megnyilvánulása.

Fontos megértenünk és felismernünk, hogy testünk nem csak egy élettelen burok, amely lelkünk hordozójául szolgál, hanem egy önálló, élő organizmus, amely érez és reagál a lélek megnyilvánulásaira, valamint a környezete változásaira. Egy igen erős szövetségesünk – lehet -, aki segít közvetíteni közvetlen közegünk felé gondolatainkat, mozdulatainkat és érzéseinket. Viszont ha nem bánunk vele jól, akkor ez a kapcsolat meggyengül. Amennyiben nem figyelünk oda, hogy testünk mit szeretne közölni velünk, akkor ütik fel fejüket a rend-ellenességek, melyek két-ségbe taszítanak bennünket – kettéválik, amely összetartozna, kibillentve ezzel egész lényünket egyensúlyából. Saját magamon is észrevettem azt a nagyon rossz habitust, hogy csak akkor figyelek oda egészségemre, amikor már beütött a baj. Testem folyamatosan jelzett, mégis valamiért elnyomtam kiáltásait, így szinte süket fülekre talált mondanivalója. Nem akartam észrevenni kódolt üzeneteit, inkább vaknak tettettem magam – vajon miért is fáj sokszor a fülem, és miért lettem szemüveges? Ezek ismeretében már nem is olyan nagy talány… Követtem ugyan azt a berögzött irányt, amelyről azt gondoltam, hogy a legjobb számomra, pedig csak az önpusztításhoz vezet, és nem akartam irányt változtatni. Csodálkozom, hogy kétszer kellett műteni a térdem, majd az elmúlt két évben annyiszor kiment a bokám, hogy végül azt is operálni kellett? Mondhatjuk, hogy testem a másik irányba akart menni, én viszont makacsul, ellenállva ragaszkodtam a megszokásaimhoz. Hogy minden úgy jó, ahogy van, és mégis mekkorát tévedtem! 

Tegnap és ma is igen erőteljesen feljött ez a téma, ezért is írok most róla. Az írás folyamata segít tisztázni a gondolataimat, és közben fantasztikus felismerésekre teszek szert. Visszaolvasva pedig a teljes kép tárul elém :) Mostani eszmefuttatásom egyik alapja az a könyv, amelyet még előző év novemberében vagy decemberében vettem meg, viszont egészen mostanáig nem kezdtem el olvasni. Most jött el az ideje, ebben már nem kételkedem.  Buda László – Mit üzen a tested? című műve szinte azonnal magával rántott, mint egy erőteljesen kavargó örvény, mely felrázott mély álmomból. Az ő szavai ébresztettek rá, hogy a test nem egy tárgy, amit csak használunk, annál sokkal több és értékesebb. Még nagyon az elején járok, de ha már az első húsz oldal is ekkora hatást gyakorolt rám, akkor mi lesz a folytatásban? Izgatottan várom, és nyitott vagyok az új nézetek befogadására.

A másik meghatározó élményt egy aranyos kis videó nyújtotta egy csöppségről, aki akkor látta először anyukáját teljes valójában, amikor feltettek rá egy erős szemüveget. Könnyekig hatódtam ez alatt a fél perces kis jelenet alatt, majd pár perccel később elkezdett bennem munkálkodni mindaz, amelyet most leírok Nektek. 
Belegondoltam, hogy mekkora öröm az, hogy valaki egészséges, és hogy ezért hálát kellene adnunk nap mint nap. Hiszen azzal, hogy megbetegszünk nem csak magunknak ártunk, hanem azoknak is fájdalmat okozunk, akik szeretnek bennünket. Félelemmel vegyes aggódás tölti meg lelküket, ezáltal az ő egyensúlyuk is megbomlik. Ezek alapján nem csupán önmagunk egységének megőrzése érdekében fontos figyelnünk egész-ségünkre, hanem szeretteink miatt is. Jó esetben elegendő egy könyv, és egy megható videó is arra, hogy felismerjük testünk igazi értékét, és lényünk egy-ségének fontosságát. Soha nem késő felismerni ezt, és tenni azért, hogy újra megélhessük lényünket teljes, egész és tökéletes formájában. :)

Kezdetnek figyeljük testünk minden apró rezdülését, üzenetét és jelét, hogy jobban megértsük. Bánjunk szeretettel és kellő odafigyeléssel testünk minden egyes részletével, úgy, mint ahogy azt egy számunkra kedves személlyel tennénk. A választás a mi kezünkben van: maradunk a tudatlan önromboló életmódnál, fájdalmat okozva ezzel magunknak és szeretteinknek egyaránt, vagy inkább belépünk a tudatos élet boldogsággal, egészséggel és lehetőségekkel teli csodálatos világába, amely hatalmas pozitív irányú változást eredményez életminőségünkben már az első lépések megtételével! És ez a változás nem csak ránk lesz hatással, hanem a környezetünk is hasonlóképpen fog reagálni, hiszen minden és mindenki, amivel csak érintkezünk, tükröt tart nekünk, és bensőnk visszatükröződését mutatja.

0 megjegyzés

Üzemeltető: Blogger.